sobota, 17 maja 2014

Mazurek bezglutenowy 2

Zapewne zapomnieliście już smak przysmaków wielkanocnych. I ja przygotowuję aktualnie dania z nowalijek. Ale chciałabym podzielić się z Wami jednym wielkanocnym przepisem, który powtórzyłam na początku maja - mazurkiem bezglutenowym. Przygotowując sernik w Wielką Sobotę zostało mi trochę kruchego ciasta ze spodu, z którego zrobiłam wielkanocny mazurek. Nie miałam czasu na fotografowanie, dlatego wróciłam do przepisu niedawno. Polecam go wszystkim będącym na diecie bezglutenowej. Podaję autorski przepis na 2 mazurki o średnicy 20 cm.

Składniki:
  • 1 fil. mąki bezglutenowej (np. mix C f.Schar) + do podsypywania
  • 3/4 fil. cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 75 g margaryny do pieczenia, schłodzonej
  • owoce kandyzowane
  • słupki migdałowe lub inne bakalie
  • 1/3 puszki gotowej masy kajmakowej

Przygotowanie:

Na stolnicy rozsyp mąkę i cukier puder tworząc charakterystyczny dołek. W środek wbij jajko, dodaj szczyptę soli i pokrojoną w kostki margarynę. Szybko zagnieć ciasto podsypując mąką w razie potrzeby. Ciasto włóż do woreczka foliowego, po czym schłódź w lodówce lub zamrażalniku przez kilka godzin - ciasto możesz też przygotować dzień lub kilka dni wcześniej i zamrozić, przy czym po rozmrożeniu nie zamrażaj resztki powtórnie.
Na stolnicy rozłóż kawałek papieru do pieczenia większy niż spód blaszki, w której będziesz piec ciasto, rozsyp na papierze  i wałku trochę mąki. Podziel kulę na dwie równe części, każdą rozwałkuj na oddzielnych kawałkach papieru obracając papier co chwilę o 180 stopni, aby powierzchnia ciasta była dostateczna do pokrycia spodu blaszki.
Przenieś papier z ciastem na spód blachy, delikatnie dociśnij do brzegów okręgu, resztę ciasta na brzegach zroluj do środka tworząc rant wysokości 5 mm - większe kawałki odetnij. Ciasto nakłuj widelcem, nałóż obręcz na blaszkę, i piecz 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Ostudzone ciasto wysmaruj masą kajmakową, po czym od razu dekoruj bakaliami. Morele, śliwki, żurawinę możesz pokroić na mniejsze kawałki, rozrzuć je na masie. Z resztek kruchego ciasta możesz upiec małe kruche ciasteczka. Smacznego!
Ktoś powie "co to za pół/kruche ciasto? Całe jajo i margaryna zamiast masła?". No i w tym sęk. W poprzednim mazurku też dodałam białko, ponieważ wiemy jak ciężko ugniata się ciasto bez glutenu, koszmar!
Ktoś kto nie pracował z mąką bezglutenową, nie zrozumie jak ciężko zrobić bezglutenowe ciasto kruche, półkruche, upiec ciasteczka, które nie rozpadną się przy ściąganiu z blaszki. Mazurek bezglutenowy na maśle jest bardzo kruchy i pęka. Mazurek bezglutenowy upieczony na margarynie (można użyć o smaku maślanym lub bez laktozy) jest twardszy. Zachęcam wszystkich celiaków do wypróbowania tego przepisu.

1 komentarz:

  1. Wygląda bardzo smacznie :)
    Pozdrawiam.

    http://wkuchniumoniki.blogspot.co.uk/

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz. Osoby anonimowe proszę o pozostawienie imienia lub pseudonimu.