czwartek, 10 kwietnia 2014

Proste tikka masala

Nie wiem kiedy, a nawet czy w ogóle polecę do Indii... Warto było pokusić się o domowe tikka masala, chociaż smakuje trochę inaczej niż w hinduskich restauracjach w 3-city i pewnie jeszcze inaczej niż w Indiach. Podaję przepis na 4-6 porcji na podstawie książki "Kuchnie Świata. Najlepsze przepisy z różnych krajów do przygotowania w domu".

Składniki:
  • 750 g filetów z kurczaka, pokrojonych w kostkę
  • 1 cebula, posiekana
  • 2 łyżki świeżo startego imbiru
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • po 1/4 łyżeczki cukru i garam masala
  • szczypta pieprzu cayenne
  • 1 szkl. puree z pomidorów
  • 1 szkl. bulionu drobiowego lub z kostki
  • 60 g jogurtu naturalnego
  • 125 ml śmietanki 12%
  • 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry
Marynata jogurtowa (wymieszaj wszystkie składniki):
  • 1 szkl. jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 2 łyżki świeżo startego imbiru
  • 3 ząbki czosnku, obrane i posiekane
  • 1 łyżeczka garam masala
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminu
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
  • szczypta pieprzu
Przygotowanie:

Kurczaka zalej marynatą, wymieszaj, aby mięso pokryło się przyprawami. Przykryj, wstaw do lodówki co najmniej na 30 minut (w oryginale 4 godziny). Na rozgrzanym na patelni tłuszczu usmaż mięso, odstaw.
W drugiej, większej patelni rozgrzej dodatkowe 2 łyżki oliwy/oleju, wrzuć cebulę, imbir i czosnek. Smaż kilka minut, mieszając. Dodaj cukier, garam masala i pieprz cayenne, wymieszaj, smaż dodatkową minutę. Wlej pokrojone pomidory z zalewą (lub puree) oraz bulion, zmniejsz ogień do średniego, doprowadź do łagodnego wrzenia.
Gotuj tak długo, aż sos zacznie gęstnieć. Zmniejsz ogień do małego, wlej jogurt i połowę przygotowanej śmietanki mieszając. Ponownie doprowadź do łagodnego wrzenia, gotuj ok. 5 minut, aż wszystkie smaki "przegryzą się".
Wreszcie dodaj do sosu mięso, wymieszaj. Dopraw do smaku chilli wedle uznania. Podawaj z ugotowanym ryżem lub chlebkami naan. Całość posyp siekaną kolendrą. Smacznego!
Zostawcie sobie część śmietany, jeśli zamierzacie odgrzewać mięso na drugi dzień. Osobiście nie dodawałam więcej chilli - ostre nuty garam masala w zupełności mi wystarczyły. Użyłam też więcej jogurtu i śmietany. Zdecydowanie wybieram i zachęcam do przygotowania porcji z naanami niż z ryżem basmati.   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz. Osoby anonimowe proszę o pozostawienie imienia lub pseudonimu.